Winterbanden: Noodzakelijk of overbodige luxe?

Met het wintersportseizoen in aantocht wordt het natuurlijk langzamerhand weer tijd om de eerste voorbereidingen te treffen. Indien u met de auto op wintersport gaat, kunt u overwegen een set winterbanden aan te schaffen, of wanneer u deze al heeft, is het slechts een kwestie van banden wisselen. Maar op welke vlakken bieden winterbanden nu eigenlijk voordeel en wanneer kan er het beste gewisseld worden? Summit Travel heeft het onderzocht en alles voor u op een rijtje gezet.

winterbanden-auto-wintersport

Winterbanden, de naam zegt het al, zijn aangepast om beter te presteren in winterse omstandigheden. Veel mensen zullen zich afvragen of ze echt profijt hebben van de aanschaf van winterbanden, zeker wanneer de Alpen niet elke winter bezocht worden. Echter, winterbanden bieden in de winter wel degelijk voordelen ten opzichte van zomerbanden (en niet alleen op besneeuwde bergweggetjes!). Ook op de Nederlandse wegen wordt het gebruik van winterbanden sterk aangeraden. Het is namelijk zo dat winterbanden bij temperaturen lager dan 7  graden Celsius op alle vlakken voordeel bieden ten opzichte van zomerbanden. Daarnaast hebben veel landen (met name de wintersportbestemmingen) een eigen regelgeving omtrent winterbanden. In de onderstaande afbeelding is te zien welke voordelen er zijn en waarom het onverstandig is om niet terug te wisselen .

Tabel winterbanden

In eerste instantie lijkt het aanschaffen van een set winterbanden een prijzige investering, maar wie het gehele jaar door met een veilig gevoel de weg op wil, heeft er wel degelijk baat bij. Terug wisselen moet wel op tijd gebeuren, want bij hogere temperaturen verliest de band de winterse eigenschappen en dan bieden zomerbanden juist weer veel meer voordeel. In Nederland vindt de wisseling meestal eind november/begin december plaats. Terug wisselen begint vanaf half maart.

auto-weg-winterbanden-noodzakelijk

Wilt u meer te  weten komen over het wisselen van winterbanden, de aanschaf ervan en de regelgeving in de wintersportlanden? Lees het complete artikel ‘alles over winterbanden‘, met onder meer tips en tricks van twee echte bandenexperts!