Alpenkwaliteit: arbeidsintensieve wijnteelt op de Franse berghellingen

Deze zomer focussen wij ons op de kwaliteit van de Alpen. Tot we ons Summit Travel vizier weer kunnen richten op sneeuw en wintersport, zetten we de ‘all-year kwaliteiten’ van de Alpen in de schijnwerpers, zoals het culinaire aanbod, de mooiste panorama uitzichten, de helende berglucht en nog veel meer.

Alpenwijnen zijn inmiddels een bekend fenomeen op de Nederlandse markt. Deze verschijnen vaak in minder grote getale omdat ze geteeld worden op steile terrassen, hetgeen gepaard gaat met veel arbeid. Een Alpenland dat bij uitstek bekend staat om de wijnteelt is Frankrijk en ook hier zijn de condities om wijn te verbouwen soms flink lastig. Echter gaat dit natuurlijk niet ten koste van de kwaliteit. In de onderstaande regio’s bijvoorbeeld, wordt een aantal welbekende wijnen geproduceerd onder (vaak) lastige omstandigheden.

Bergwijnen uit Savoie

De Savoie maakt deel uit van de regio Rhône-Alpes, een gebied dat vooral bekend staat om de mooie skigebieden. Echter komt er ook een aantal bijzondere wijnen uit deze regio. Zo verbouwt men hier inheemse druivensoorten als Jacquère, Altesse (Roussette) en Mondeuse. Daarnaast doen ook bekende druivensoorten als Chardonnay en Pinot Noir het goed in dit gebied. Een aantal wijngaarden ligt om en nabij het meer van Genève en heeft te maken met de uitlopers van de Noordwestelijke Alpen. De lagergelegen wijnterrassen liggen hier op zo’n 300 tot 450 meter. Daarnaast wordt er in de Savoie wijn verbouwd op terrein met een hellingsgraad van 60%. Het is dan ook niet gek dat dit gebied maar een beperkte hoeveelheid produceert.

Bergwijn 1

Bergwijn 2

Bergwijn 3

Bergwijn 4

Wijn uit Bugey, departement de Ain

De wijngaard van Bugey ligt verdeeld over drie gebieden en is in totaal zo’n 500 hectare groot. Het gebied is divers; zo ligt de wijngaard bij Cerdon op steile hellingen en wordt gekenmerkt door rode grond die afstamt uit het Juratijdperk. Bij Montagnieu daarentegen ligt de wijngaard lager, boven de oever van de Rhône en wordt er verbouwd op kalkrijke grond. Het andere gedeelte van de wijngaard ligt bij Belley, op het voorgebergte van de Grand Colombier. De grond in dit gebied bestaat uit resten van kalk en morene. Mede door deze geografische diversiteit produceert men in Bugey een breed assortiment aan wijnen (bijvoorbeeld: rood: Poulsard, Pinot Noir, wit: Chardonnay en Altesse) Daarnaast zijn er natuurlijk ook de witte en rode Bugey, beide traditionele en mousserende wijnsoorten.

Bergwijn 5

Bergwijn 6

Bergwijn 7

Bergwijn 8

De Rangen van Thann, Zuidelijke Alsace wijngaarden

De Rangen van Thann verwijst naar de meest zuidelijk gelegen wijngaard in de Elzas. Het woord Range is oud-Duits voor helling. Het gebied ligt aan het einde van de vallei aan de kant van de Zwitserse grens bij het plaatsje Thann. De rivier Thur passeert het dorp en zorgt voor glooiende hellingen bij de oever met soms wel een hellingsgraad van 90%. De wijn wordt verbouwd op vulkanische grond. Dit heeft als gevolg dat de grond de warmte behoudt en dat het voornamelijk op de hoger gelegen hellingen erg warm kan worden. Echter zorgt de vulkanische grond wel voor een hoog gehalte aan mineralen. De voornaamste wijnsoorten uit deze regio zijn Riesling en Pinot Gris.

Bergwijn 8

Bergwijn 9

Bergwijn 10

Wijnbouwgebied Château-Chalon, Juragebergte,

De wijngaarden van Château-Chalon zijn al eeuwen lang de trots van de regio en liggen verspreid over vier Juradorpjes: het schilderachtige Château-Chalon, Domblans, Nevy-sur-Seille en Ménétru-le-Vignoble. De wijngaarden worden gekenmerkt door steile hellingen met een hellingsgraad van wel meer dan 45%. Château-Chalon staat bekend om haar unieke druivensoort, de Savagnin en is een gele wijnsoort.

Bergwijn 11

Bergwijn 12

Bergwijn 13

Diois wijnen, Clairette de Die, Rhône Alpen

Rondom het plaatsje Die, liggen de Diois wijngaarden die behoren tot de meest hooggelegen wijngaarden van Frankrijk. Deze liggen op de hellingen van de Westenlijke Alpen (Vecors) en aan de oever van de rivier Rhône. Op sommige plekken bevinden de wijnterrassen zich op een hoogte van meer dan 700 meter en genieten daardoor van optimale condities. De voornaamste wijnsoort uit dit gebied is de Clairette de Die, een mousserende wijn gemaakt met de druivensoorten Muscat blanc en Clairette blanche.

Bergwijn 14

Bergwijn 15

Bergwijn 16

De meeste wijnen uit deze regio’s zijn in Nederland prima te verkrijgen. Zo kun je dus een heel jaar lang genieten van de kwaliteit die de Alpen te bieden heeft. Neem op een goede zomeravond bijvoorbeeld een Pinot Noir uit de prachtige Savoie of zacht mousserende Clairette Blanche uit de Rhône-Alpen. Daarnaast zijn deze schitterende wijnregio’s op zichzelf al een reden om ook in de zomer richting de bergen te reizen.

Santé!

Bronnen:

vinsalsace.com

zindhumbrecht.fr

montagnes-du-jura.fr

savoiewijn.nl

france-montagnes.com

savoiewijn.nl

ladrometourisme.com