Alpenkwaliteit: De Mozartkugel, meer dan een souvenir

Deze zomer focussen wij ons op de kwaliteit van de Alpen. Tot we ons Summit Travel vizier weer kunnen richten op sneeuw en wintersport, zetten we de ‘all-year kwaliteiten’ van de Alpen in de schijnwerpers, zoals het culinaire aanbod, de mooiste panorama uitzichten, de helende berglucht en nog veel meer.

De Mozartkugel is wellicht Oostenrijks meest bekende handelsmerk als het gaat om souvenirs. Je vindt de Mozartkugel bij bijna iedere chocolaterie, tankstation, supermarkt of toeristenwinkeltje. Laat er nu ook nog een rijke historie achter deze delicatesse schuilen.

Traditie uit Oostenrijk

De eerste keer dat ik naar Oostenrijk ging, kreeg ik de vraag om Mozartkugeln mee te nemen. Deze term was mij onbekend en ik keek dus of ik water zag branden. Al snel werd mij duidelijk dat Mozartkugeln zeer bekend zijn. Dit met marsepein gevulde chocoballetje vormt al generaties lang een onderdeel van de Oostenrijkse cultuur en is een populair item onder de toeristen. Mijn reis ging naar Salzburg en liet dit nu precies de plaats zijn waar ‘de roots’ van deze lekkernij liggen. Zoals het een goede zoon betaamd, maakte ik het dan ook mijn missie een doosje mee te brengen voor het thuisfront.

Mozartkugeln
De Mozartkugel is een populair souvenir

Het ontstaan van de Mozartkugel

Het is geen verassing dat de Mozartkugel vernoemd is naar Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart werd geboren in 1756 in Salzburg. Hij heeft echter nooit het genoegen mogen smaken deze lekkernij zelf te proeven. De Mozartkugel ontstond namelijk pas in 1890, toen de Salzburgse meesterbakker Paul Fürst het chocoballetje ontwikkelde ter ere van Mozart. In eerste instantie heetten deze Mozartbonbons, maar in de volksmond ging al snel de term Mozartkugel ronde. Fürst creëerde balletjes marsepein en hulde deze in een laagje praline crème. Vervolgens plaatste hij dit geheel op een houten stokje en doopte ze in warme pure chocolade. Fürst was echter een belangrijk detail vergeten: hij had geen patent aangevraagd. Dit bood anderen de gelegenheid om aan de haal te gaan met zijn lekkernij.

Mozartkugel 1
Meesterbakker Fürst ontving een oorkonde voor zijn lekkernij (foto: original-mozartkugel.com)
Mozartkugel 2
Alle Mozartkugeln op een stokje

Salzburgs succesverhaal

De Mozartkugel genoot een ongekende populariteit. Het was zelfs zo’n succes dat ‘de Kugel’ vanaf 1920 geproduceerd werd in de Rajsigl-Süßwarenfabrik. Alle Mozartkugeln die uit de fabriek vandaan kwamen werden met de hand gemaakt om zo de kwaliteit te waarborgen. Na de Tweede Wereldoorlog, nam Mirabell ( een tak van Rajsig Company) het productieproces op zich en verving de intensieve (handen)arbeid door de industriële werkwijze. Echter claimt het bedrijf dat het tot op heden de kwaliteit heeft bewaard door veel aandacht te steken in de productie. Het proces bestaat dan ook uit veertien fases en duurt in z’n geheel ongeveer tweeënhalf uur.

Mozartkugel 3
Oude luchtfoto van de Mirabell/Rajsigl-Süßwarenfabrik

De originele Mozartkugel

De Mozartkugel is inmiddels overal te verkrijgen en heeft ook internationaal een opmars gemaakt. Echter komt het origineel nog altijd uit Salzburg. In vergelijking met de commerciële Mozartkugel, is het origineel perfect rond en gebaseerd op het recept van bakker Paul Fürst. Je herkent de originele Mozartkugel aan het zilver met blauwe label en aan de prijs. Je betaalt namelijk een stuk meer voor het origineel. Daarnaast is de blauwe variant alleen bij de Fürst Konditorei in Salzburg te verkrijgen. Mede hierdoor is de Mozartkugel met het roodgouden label (de commerciële) een stuk bekender.

Mozartkugel 4
De originele Mozartkugel heeft een blauw met zilver label

Souvenir uit Salzburg

Tijdens mijn bezoek in Salzburg zag ik overal om me heen Mozartkugeln, prachtig geëtaleerd door de diverse chocolaterieën. Echter vertelden de locals mij dat ik de Mozartkugel-hotspot kon vinden bij de Fürst Konditorei aan het einde van de Getreidegasse in het centrum . Hier verkochten ze tenslotte de echte blauw met zilver gelabelde Mozartkugeln.

Mozartkugel 6
Café Fürst in Salzburg

Het winkeltje in kwestie was erg smal en logischerwijs populair bij de toeristen. Ik moest dus mijn principes van het ‘niet-buiten-in-de-rij-staan’ aan de kant zetten om toch een doosje originele Mozartkugeln te kunnen bemachtigen. Uiteindelijk bracht ik wel mooi een doosje ‘originals’ mee terug naar het thuisfront. Missie geslaagd!