Kaasfondue:’s zomers op het terras of ’s winters bij de kerstboom?
- door Nick
Kaasfondue staat vaak garant voor gezellig samenkomen tijdens de donkere dagen, het liefst ook nog met een mooie kerstboom erbij. Hoewel de meeste mensen fonduen gedurende het wintersportseizoen en tijdens de feestdagen, is het niet per sé een seizoensgebonden activiteit. Kijk tijdens de zomermaanden maar eens in de schappen van de supermarkt en je zult diverse fonduepakketten aantreffen. En wat is er mis mee om lekker in het zonnetje een stukje stokbrood in de gesmolten kaas te dopen?
Voordat we onze vingers beginnen af te likken en over recepten gaan praten, zijn we bij Summit Travel eerst op zoek gegaan naar het ontstaan van dit smakelijke fenomeen.
Frans of Zwitsers?
De strijd om wie zich de eerste ‘kaasfondue-er’ mag noemen, woedt tussen Frankrijk en Zwitserland. Althans, Kaasfondue is afkomstig uit de Zwitserse Alpen en de grenzen met Frankrijk zijn hier niet altijd even duidelijk geweest. Daarnaast dateren de eerste kaasfondue varianten uit de middeleeuwen en is het dus lastig om gegronde uitspraken te kunnen doen over het ontstaan. Wat we wel weten, is dat de Zwitsers het opnieuw hebben uitgevonden en kaasfondue het nationale gerecht van dit Alpenland is geworden. Het woord fondue stamt overigens af van het Franse woord ‘fondre’ wat smelten betekent.
Kaaspap (met klasse?)
Zoals gezegd is er over het ontstaan van kaasfondue niet al te veel bekend. Men ging ervan uit dat het gerecht van origine werd gegeten door arme boeren. De oude kaas werd dan gesmolten in verse melk om zo te voorkomen dat er eten weggegooid moest worden. Het werd dan geserveerd als een soort warme kaaspap. Opmerkelijk is dat men anderzijds beweert dat Kaasfondue is ontstaan in de 18e/19e eeuw en dat het gegeten werd door de elite. Twee theorieën die aanzetten tot discussie. Wellicht iets om te bespreken tijdens een gezellig avondje kaasfondue?
Klassiek recept
Zo’n gezellig avondje kaasfondue kan verschillende vormen aannemen. In Zwitserland is het namelijk zo dat (bijna) ieder dorp haar eigen kaassoort en wijn produceert. Er zijn door de jaren heen dan ook veel verschillende varianten ontstaan. In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe je de klassieke (Zwitserse)kaasfondue kunt bereiden.
Summit aan de kaasfondue
Op het kantoor riep het topic kaasfondue verschillende reacties op. “Getver…dat is ehh met kaas!” “Oh, ik hou echt van kaasfondue!” “Kaasfondue? Dat heb ik al jaren niet meer gedaan…” Vanzelfsprekend zocht ik aansluiting bij de liefhebbers en vroeg hoe hun ideale kaasfondueavond eruit ziet:
Margot | |
Wanneer: | Zowel in de zomer als in de winter |
Setting: | Samen met een vriendin |
Waar: | Op de bank, lekker tv kijken en kaasdippen |
Ingrediënten: | Supermarkt kaasfondue, brood, ananasstukjes, komkommer, worteltjes |
Special: | Zwarte peper op een boord om de kaas in te dippen |
Drankje erbij: | Witte wijn (Pinot Gris |
Melanie | |
Wanneer: | Zowel in de zomer als in de winter |
Setting: | Alleen (makkelijke maaltijd) of samen met familie |
Waar: | Woonkamer of keuken ( natuurlijk het liefst in een restaurant in de Alpen) |
Ingrediënten: | Supermarkt kaasfondue, brood, paprika, champignons, bloemkool |
Special: | Geen, maar wel een tip: ‘kies nooit kaasfondue als bodem voor een avond stappen’ |
Drankje erbij: | Wijn! |
Marielle | |
Wanneer: | In de winter als het donker is en er sneeuw ligt |
Setting: | ‘Sharing is caring’; gezellig met verjaardagen of feestdagen |
Waar: | Restaurant of thuis, het liefst aan een grote ronde tafel, met flessen wijn en water, een achtergrond muziekje, kaarsjes, evt. de kerstboom erbij. |
Ingrediënten: | Zelfgemaakt met kaas naar keuze, veel groenten; champignons, broccoli, tomaten, maar ook brood en diverse hammetjes/stukjes vlees (hamburger). Aardappels en patat zijn ook lekker erbij |
Special: | Nog te ontdekken |
Drankje erbij: | Wijn, het liefst een stevige rode |
Antoinette | |
Wanneer: | Vooralsnog in de winter, maar binnenkort ook lekker ’s zomers op het balkon. |
Setting: | Met vrienden en/of familie |
Waar: | Thuis, op een koude, donkere winterdag |
Ingrediënten: | Kaasfondue met verse kazen/kruiden/wijn en met zowel brood als groenten (champignons, broccoli en paprika) |
Special: | Geen, maar wel een tip: ‘De lekkerste kaasfondue haal je in Val Thorens bij een klein kaaswinkeltje dat al generaties lang de lekkerste kazen verkoopt’. |
Drankje erbij: | Witte wijn |
Bij ons op het kantoor staan we er in ieder geval voor open om deze Alpenlekkernij ook in de zomer te proberen. De Alpen blijven ons tenslotte het gehele jaar door kwaliteit bieden en tot deze kwaliteiten behoort het (Zwitsers) kaasfonduen natuurlijk ook.
Eet smakelijk!
Categorieën
Instagram feed
Nieuwste artikelen
- Fit op de piste 16 april 2024
- Bedrijfswintersport: hoe helpt Summit Travel daarbij? 15 april 2024
- 5 tips voor het vroegboeken van je wintersport 2 april 2024
- Après-ski drankjes: van gekruide neut tot helemaal teut 11 maart 2024
- Voordelen van skiën tijdens Pasen 6 maart 2024
Tags
Volg ons
Categorieën
Instagram feed
Nieuwste artikelen
- Fit op de piste 16 april 2024
- Bedrijfswintersport: hoe helpt Summit Travel daarbij? 15 april 2024
- 5 tips voor het vroegboeken van je wintersport 2 april 2024
- Après-ski drankjes: van gekruide neut tot helemaal teut 11 maart 2024
- Voordelen van skiën tijdens Pasen 6 maart 2024
Tags
Archief
Handige links
- Groepsreizen Personeelsuitje? Incentive reis naar de sneeuw? Geheel op maat.
- Onze bestemmingen Ruim aanbod in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland & Italië
- Zoek & Boek je ideale wintersportvakantie. Bijna altijd inclusief skipas!
Recente reacties