De beste skigebieden van Frankrijk voor snowboarders

De skigebieden in Frankrijk staan bekend om de lange, brede pistes, de vele kilometers wintersportplezier en ook vanwege de uitstekende off-piste mogelijkheden. Vooral voor snowboarders is off-piste een belangrijk aspect van de wintersportvakantie. Deze 5 gebieden in Frankrijk zijn bij uitstek geschikt voor freeriding. Ook op de pistes is er genoeg te beleven: mooie afdalingen en goede snowparks. Snowboarders zullen zich hier al snel helemaal thuis voelen. Ga je off-piste doe je zelf (en je omgeving) een plezier: neem een gids mee. Een gids kent het gebied op zijn duimpje, waardoor jij je kunt concentreren op het rijden van een mooie lijn. En met een beetje geluk kom je allerlei mooie stukken tegen die je zelf niet ontdekt zou hebben!

La Grave in Les Deux Alpes

Te beginnen met één van de meest bijzondere én extreme skigebieden: La Grave in Les Deux Alpes. Twee blauwe pistes op de gletsjer en ‘that’s it’. La Grave wordt ook wel het Freeride-Walhalla genoemd, omdat je er eigenlijk alleen off-piste mogelijkheden hebt. Deze zijn echter alleen voor de zeer ervaren freeriders. Beginners, gevorderden en zelfs veel ervaren wintersporters hebben hier weinig te zoeken; dit gebied is voor de echte (off-piste) cracks. Het hooggebergte (3600 m) is mede dankzij de aanwezigheid van gletsjers erg sneeuwzeker. Dit is uiteraard ook een must om lekker te kunnen boarden.

Freeriders die naar La Grave gaan, dienen goed te zijn voorbereid. Zo zijn op sommige plekken toerskivellen en stijgijzers geen overbodige luxe. Het terrein is erg ruig, kent veel steile plekken en je kan beter niet zonder een gids de berg gaan verkennen.

Frankrijk

Snowboarden in de Franse Alpen

Avoriaz in Les Portes du Soleil

Avoriaz was het eerste Franse dorp dat bepaalde gebieden speciaal markeerde voor snowboarders. Sindsdien trekt het resort vele boarders aan en is het gebied uitgegroeid tot off-piste paradijs. In tegenstelling tot La Grave, is Avoriaz ook voor de beginnende off-piste boarder toegankelijk. Liefhebbers genieten van de Canyon du Pschott Snowzone, die te bereiken is via de Express Choucas en de Express du Fornet. Je vindt hier een ruim stuk off-piste met natuurlijke half-pipes, kickers en cliff-drops. Daarnaast heeft Avoriaz ook diverse fun parks waaronder Park Chapelle, The Trashers Park en de Stash. De laatstgenoemde is volledig gebouwd met natuurlijke materialen en is een must-do bij een bezoek aan het dorp.

Frankrijk

Ga uitdagingen aan met snowboarden

Tignes, Tignes-Val d’Isère

Tignes heeft het grootste snowpark ter wereld en geeft met die titel haar visitekaartje af aan menig boarder. Tel daar de hoge ligging, sneeuwzekerheid, vele off-piste mogelijkheden en de talloze snowboard- en freeride evenementen bij op en je hebt een perfecte match. Tignes bevindt zich in een kaal, maanachtig landschap waar vele prachtige off-piste routes liggen. Vooral bij Tignes Les Brevieres kun je als freerider goed uit de voeten. Het snowpark van Tignes is gigantisch. Het is 2,5 kilometer groot en bestaat uit diverse half-pipes, quarter-pipes en vele andere onderdelen. Van Tignes gaat het ‘snowboarderhart’ sneller kloppen.

Frankrijk

Wintersport in Tignes-Val d’Isère

Les Arcs in Paradiski

In 1983 bracht Regis Rolland een snowboardrevolutie op gang in Europa met de film Apocalypse Snow. In de film speelt Regis een heroïsche snowboarder die wordt achtervolgd door bad guys (op ski’s), omdat hij de ‘geheimen van het skiën’ heeft gestolen. Veel actie, fantasie en onzin in 26 minuten film, maar wel een ode aan de snowboardsport en gefilmd in –je raadt het al- Les Arcs. Sindsdien is het gebied een hotspot voor boarders. Vanuit de dorpen Les Arcs- 1600, 1800, 1950 en 2000 heb je uitstekende toegang tot het uitgestrekte Paradiski (425 km). Ontdek hier de mooie off-piste mogelijkheden. Je kunt het bovendien zo moeilijk maken als je zelfs wilt. Begin boven de Peisey-Vallandry lift met een gemakkelijke route of bedwing voor het uitdagende(re) werk -en met behulp van een gids- de Aguille-Rouge.In de afgelopen jaren is het snowpark Apocalypse flink gerenoveerd en genieten zowel beginnende als gevorderde boarders.

Frankrijk

De prachtige omgeving van Les Arcs in Paradiski

Serre Chevalier, Serre Chevalier Vallée

“Wie heeft er funparks nodig, als het gehele gebied één funpak is.” Volgens ‘worldsnowboardguide’ is Serre de Chevalier één van de beste gebieden in Frankrijk. Het kent vele open, brede pistes en heeft prachtige freeride runs. Zo kun je vanuit Montenier met de stoeltjeslift Cibout naar boven de boomgrens en vanaf hier de afdaling maken. Ook vind je prachtige runs vanaf de Tete de Balme en kun je met begeleiding van een gids de afdaling Montagnole doen. In Serre Chevalier heb je qua off-piste keuze te over (mits de sneeuwcondities goed zijn) en kunnen boarders terecht in het Altitude Park. Het snowpark is voornamelijk voor beginners en licht-gevorderden. Experts leven zich vooral uit in het prachtige freeride gebied van Serre Chevalier.

Frankrijk

Snowboarden in Serre Chevalier Vallée

Genoeg keuze in Frankrijk!

In de Franse Alpen vind je nog veel meer prachtige gebieden met veel off-piste mogelijkheden. Ga je off-piste, dan is het aan te raden om dit met een gids te doen. Check ook voor actuele (lawine) waarschuwingen en zorg voor goede uitrusting. Dat houdt in dat je de 3-eenheid (sonde, schep, pieper) bij je hebt. Tegenwoordig kun je ook lawinerugzakken huren in Nederland, maar ook in de skigebieden zelf. Verder is het natuurlijk een prachtig avontuur en is Frankrijk een uitstekende bestemming (uiteraard ook voor de skiër).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *