De sauna verklaard: een stukje historie

De rillingen lopen over je rug, je hebt gezweet op de piste en begint af te koelen. Je komt aan bij je hotel, pension of hostel en gaat lekker een warme douche nemen. Je loopt door de gang richting je kamer, maar dan ineens zie je het: er is een sauna!

In onze 3-delige special focussen we ons op de sauna. de geschiedenis ervan, sauna rituelen en de ‘how-to-use-a-sauna- procedure’.

Allereerst doet het een mens goed om de sauna op te zoeken. Het is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Daarnaast profiteer je in de sauna van nog veel meer voordelen. Zo is het een prima plaats om te converseren met het gepensioneerde volk, dat niet alleen bomvol interessante verhalen zit, maar ook een onvervalst beeld schetst van hoe u erover 30 jaar uitziet. Echter is het fenomeen sauna al veel ouder dan haar gemiddelde bezoeker…

De geschiedenis van de sauna

*Waarschuwing, om het verhaal ietwat explicieter te maken, is een kort stukje theorie onvermijdelijk.

De sauna is van origine een Fins meesterwerk en dateert van ver terug in de tijd, zo ongeveer 2000 jaar. De sauna heeft altijd een belangrijk onderdeel uitgemaakt van de Finse cultuur en voor menig Fin heeft dit ritueel een plaatsje tussen de primaire levensbehoeften bemachtigd. Hieronder zie je de geschiedenis van de sauna in vogelvlucht.

De geschiedenis van de sauna

Sauna-tijdlijn

  • De holsauna was simpelweg een hol gevuld met stenen, verwarmd met behulp van de natuurlijke elementen water en vuur.
  • De holsauna met dak en deur was een beter geïsoleerde versie van de traditionele holsauna
  • De rooksauna is van fundamentele waarde geweest voor de hedendaagse geromantiseerde Finse sauna. Het principe: in een half open kachel werden de stenen verwarmd. De ruimte werd gevuld met de heerlijke aroma van rook, die vrij kwam bij de verbranding van de houtblokken. Om ademhalen mogelijk te maken verdween de rook via een open raam of kier. Het klaarstomen van dit type sauna duurde gemiddeld 3-4 uur en de rook zorgde voor zwarte aanslag op vloer en banken. Hierdoor moest er zeer regelmatig geschrobd worden en daar werd natuurlijk geen Fin vrolijk van.
  • De schoorsteen sauna werd ontwikkeld als opvolger van de rooksauna en wordt vandaag de dag nog steeds aangetroffen. De schoorsteen sauna heeft een metalen kap met schoorsteen om de rook af te voeren. Met behulp van een luikje bovenaan de schoorsteen kan de warmte gereguleerd worden.
  • De populaire houten sauna is een verfijning van de schoorsteen sauna. Door de bak met stenen boven het vuur te plaatsen en te verwarmen via ijzeren elementen, kan het vuur blijven branden tijdens het saunagebruik. Dit type komen we vandaag de dag nog regelmatig tegen.
  • De elektrische sauna kennen we bijna allemaal wel. Deze wordt verwarmd met behulp van elektronische resistors en is dan ook erg gebruiksvriendelijk.
  • De infrarood sauna is een vreemde eend in de bijt, maar wordt desondanks vaak gerekend tot de saunafamilie. Met behulp van infrarood straling wordt het lichaam van binnenuit opgewarmd. Vooral voor ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid is dit type sauna zeer geschikt.

Bron: Finlandsite.nl, saunagids.nl

 

Met deze nieuwe kennis van zaken kun je op het gemak neerstrijken op het houten bankje, de temperatuur wat opschroeven en je buurman of buurvrouw aanspreken. “Hallo daar, zal ik jou eens iets leuks vertellen?”

Het wordt nog leuker als je naast de geschiedenis, ook nog iets over maffe sauna rituelen kunt vertellen! Meer daarover lees je in deel 2 van de ‘Summit Sauna Trilogie’.

Wordt vervolgd…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *