De sauna verklaard: genot, welzijn en een Finse gebruiksaanwijzing.

Intens genieten en ook nog eens gezond bezig zijn… Nee, we hebben het hier niet over de daad der liefde of een maaltijdsalade met kip, croutons en rucola,  maar (nog steeds) over de sauna. Het is je vast niet ontgaan dat de sauna bijdraagt aan de welgesteldheid van lichaam en geest. Hoe dat precies zit? Summit Travel onderzocht het.

‘Steam good, feel good’

Lekker lui zijn zonder opgejaagd te worden door het eigen geweten of bemoeierige gezondheidsgurus? In de sauna kan het, want het is naast zeer ontspannend ook nog eens erg gezond:

 • De sauna laat het bloed sneller stromen
  En het hart sneller kloppen; gemiddeld zo’n 50 tot 70% sneller. Dit heeft hetzelfde effect als een eenvoudige work-out. Het resultaat: de aderen gaan wijder open staan waardoor de doorbloeding beter werkt.
 • ‘Zeg dag tegen puistjes, zeg hallo tegen de sauna’
  Bij hoge temperaturen worden de bloedvaten wijder waardoor bloed makkelijker naar de huid gevoerd wordt. Zo herstelt de huid sneller en vinden voedingsstoffen beter hun weg naar het huidoppervlak. Ten slotte, komen poriën open te staan en wordt de huid van binnenuit gereinigd. Een ideaal hulpmiddel tegen bijvoorbeeld… Puistjes!
 • De sauna helpt bij het verweer tegen ziektemakers
  Door de hitte die vrijkomt in de sauna maakt ons lichaam meer witte bloedcellen aan. Witte bloedcellen genieten vooral bekendheid door de rol die ze spelen bij het afweermechanisme van het menselijk lichaam. Meer witte bloedcellen betekent dus ook meer soldaten aan het front. Hierdoor krijgen virussen, bacteriën, schimmels en andere enge dingen dus minder de ruimte.
 • ‘A sauna-visit a day, keeps the doctor away’
  De sauna helpt bij spier- en gewrichtspijn en daarnaast ook om vermoeide, vastzittende en verzuurde spieren te herstellen. Ten slotte, als ‘pleister op de wond’, genezen kleine kwetsuurtjes aan het huidoppervlak sneller.
 • ‘Saunabezoekers hebben de langste adem’
  Door de hitte en het stoom die vrijkomen worden de slijmvliezen soepeler. Hierdoor komt het vastzittende slijm los en verloopt de doorbloeding van de luchtwegen beter. Het resultaat: een verbeterde ademhaling en dus ook een gezonder lichaam.

bron: salusi.nl

sauna afkoelen

Afkoelen werkt natuurlijk het beste in het ijskoude water…

Het sauna stappenplan

Tijd om de gebruiksaanwijzing erbij te pakken! De Finnen hebben hun stinkende best gedaan om deze  zo doeltreffend mogelijk te maken:

 1. Kleed je uit, laat schaamte en angst varen en neem alleen een handdoek mee.
 2. Voordat je de sauna betreedt, douche jezelf om de huid vochtig te maken en te reinigen van vieze geurtjes.
 3. Sla de handdoek om en loop naar het warme voetbad (mits aanwezig). Open de poriën, versnel de bloedomloop en wen alvast aan de temperatuur die je in de sauna kan verwachten.
 4. 1e ronde: Ga de sauna binnen, nestel jezelf op het houten bankje en snuif de weldadige eucalyptus geuren op. Houd de temperatuur tussen de 80 en max 100 graden en gooi water over de stenen voor een hoge vochtigheidsgraad.
 5. Zodra je het warm genoeg hebt, verlaat je de sauna en koel je af met een koude douche of frisse duik.
 6. 2e ronde: ga terug de sauna in! Deze moet vochtiger en warmer zijn dan tijdens de 1e  ronde. Indien mogelijk, gebruik de ‘vasta’.
 7. Koel vervolgens kort af en ga weer naar binnen voor een korte opwarm sessie; dit verzacht de huid.
 8. Ga de sauna uit en was jezelf.
 9. 3e Ronde(optioneel): ga wederom terug de sauna in, maar houdt de temperatuur laag.
 10. Neem een lekkere douche of duik in het water
 11. Droog je af en doe bij voorkeur een dutje.
 12. Neem de tijd om af te koelen voordat je jezelf weer aankleedt, anders blijf je namelijk zweten. Zorg er aan de andere kant voor dat je het niet te koud krijgt.

bron: finlandsite.nl

Zo, de saunasessie zit erop. Je voelt je zen, de huid is lekker zacht, spieren zijn ontspannen en je bent weer bijgekomen van een intensieve dag op de piste…

Met dit heerlijke gevoel, ronden we onze sauna trilogie af. We hebben je op de hoogte gebracht van de geschiedenis, rituelen en gezondheidsopstekers van de sauna. Plus je bent nu bekend met de traditionele sauna procedure. Spiek dus vooral of er in jouw accommodatie een sauna aanwezig is en laat het genieten beginnen!

Eén reactie op “De sauna verklaard: genot, welzijn en een Finse gebruiksaanwijzing.”

 1. pim schreef:

  Dankjewel voor dit artikel over finse sauna. Je hebt gelijk dat het bloed door de warmte sneller gaat stromen en dat ziektekiemen tegen worden gegaan. Ook giftige stoffen worden uitgezweet. Je lichaam profiteert enorm van een saunasessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *