Eetcultuur Oostenrijk: kijkje achter de schermen

De Oostenrijkers zijn apetrots op hun eigen cultuur en willen niets liever dan dat wij hier als toerist uitgebreid kennis mee maken. Een van de leuke bijkomstigheden van de wintersportvakantie in Oostenrijk is bijvoorbeeld om te genieten van wat de Oostenrijkse ‘Küche’ in petto heeft.
Zelf heb ik een aantal maanden in Oostenrijk gewoond, een ervaring die mij als stagiair bij Summit Travel goed van pas komt. Gedurende deze periode werkte ik in de horeca en daar viel het mij op dat Nederland op culinair gebied enigszins verschilt met Oostenrijk.

 Schnitzel Oostenrijk

Groeten of toewensen?

Te beginnen met het woord ‘Mahlzeit’. In Oostenrijk zegt men dit om elkaar een smakelijke maaltijd toe te wensen. Het welbekende alternatief daarop is natuurlijk ‘ Guten Appetit’. Op het werk waren dit soort kreten vaak de aanleiding tot een gesprek met de altijd vrolijke Oostenrijkers. Echter betekent Mahlzeit niet altijd ‘eet smakelijk’. Het is een gewoonte in Oostenrijk om tussen (ongeveer) 11:00 en 15:00 elkaar met ‘Mahlzeit’ te begroeten. Dan betekent het ineens ‘goedemiddag’. Als niet-wetende Hollander  ging ik hier de mist mee in. Na het op tafel zetten van de maaltijd sloot ik altijd af met ‘Mahlzeit’, wat in dit geval dus goedemiddag betekende. Het verklaarde overigens wel waarom men mij nogal vreemd aankeek.
Daarnaast was het mysterie van Mahlzeit in de wandelgangen ook gelijk opgelost. Wanneer ik richting huis vertrok, kwam ik op mijn weg diverse Oostenrijkers tegen die mij vrolijk begroetten met ‘Mahlzeit’. Een tijdje heb ik geprobeerd mezelf ervan te overtuigen dat dit kwam doordat ik in de kantine werkte en daarom automatisch met voedsel geassocieerd werd. Gelukkig was er na een maand of twee eindelijk iemand zo vriendelijk om mij uit te leggen hoe het nu precies zat.

Knodeln Oostenrijk

Kwaliteit uit Oostenrijk

Vervolgens  is er de voorliefde voor producten van eigen bodem. Van Wenen tot in het kleinste Alpendorp, er is altijd wel ergens een restaurantje waar een typisch Oostenrijkse hap te krijgen is. Dat eigen producten belangrijk zijn is ook in het dagelijks leven goed te merken. In de supermarkt,  het café of het restaurant: de Oostenrijker wil Oostenrijks!
Op het werk is dit ook het geval. Veel bedrijven hebben een eigen kantine waar ’s middags warm gegeten wordt. Op een bord macaroni of goulash na, komt bijna al het eten uit Oostenrijk. Zo is bijvoorbeeld ‘knödeldag’ op het werk een veelvoorkomend fenomeen. Dit heugelijke evenement wordt gekenmerkt door een groot assortiment aan knödeln, veel verschillende sauzen en dolgelukkige Oostenrijkers. Er wordt tot wel vier keer opgeschept en men weet alle type knödeln zonder enige moeite van elkaar te onderscheiden.

In de supermarkten is het eveneens raak met uitgebreide versafdelingen. Hier kun je kiezen uit ontzettend veel verschillende soorten spek, ham en worst. De weidedieren die zich hiervoor opgeofferd hebben, kunnen over het algemeen terugblikken op een goed leven. Om dit aan te tonen worden er flink wat keurmerken gebruikt. De gemiddelde Oostenrijker hecht hier veel waarde aan. Wil een product een beetje in de smaak vallen, dan moet het ten minste voorzien zijn van de keurmerken ‘Biologisch’ en ‘Qualität aus Österreich’. Bijna bij alle producten wordt hier op gelet en het is dan ook niet ongebruikelijk dat er bijvoorbeeld voor een simpel bord spaghetti carbonara kwaliteitsspek uit Tirol wordt gebruikt. Echter zorgt dit er wel voor dat ‘boodschappendag’ een dure bedoening is.

Oostenrijk vleeswaren afdeling

Gezelligheid in de pauze

Ten slotte is het in Oostenrijk normaal om tussen de middag warm te eten. Waar wij Hollanders stipt om zes uur aan tafel zitten, doet de Oostenrijker dit om een uur of een. De gedachte hierachter is simpel en ook zo gek nog niet: wie ’s middags verder werkt, verbrandt nog een flink aantal calorieën! De middagpauze is heilig en zal in maar weinig gevallen worden overgeslagen. Het is dan ook mooi om te zien hoe een volgestampte eetzaal voor bijzonder veel gezelligheid kan zorgen. Wellicht behoort Oostenrijk daarom ook tot een van weinige de landen in Europa waar de werknemerstevredenheid erg hoog ligt (90%). Misschien iets waar wij in Nederland een voorbeeld aan zouden kunnen nemen?

Wilt u zelf een keertje culinair genieten in Oostenrijk? Bekijk ons aanbod. Summit Travel biedt ook chalets aan waarbij de catering al is inbegrepen. Klikt u hier voor meer informatie.

Mahlzeit!