Mila Wit-Emonds: ‘Je geeft mensen iets om naar uit te kijken dat ze al lang hebben afgeschreven’

Reis met je Hart

‘Stel je werkt jaar in jaar uit keihard om het hoofd financieel boven water te houden. Je hebt nauwelijks tijd voor jezelf of je kinderen en je bent continu bezig de eindjes aan elkaar te knopen. Een korte vakantie zou helpen om weer even op adem te komen. Het enige probleem: je kunt het je niet veroorloven.’ Dit jaar lijkt er opnieuw geen vakantie in te zitten…of toch?

De stichting Reis met je Hart

Reis met je Hart is een stichting binnen de reiswereld die zich inzet voor mensen die zich geen vakantie kunnen veroorloven. Oprichtster Mila Wit-Emonds heeft altijd al de behoefte gehad om te helpen en maatschappelijk bij te dragen. Tien jaar geleden legde ze de domeinnaam Reis met je Hart vast. Mila had een idee, een visie. “Ik dacht hier moet ik iets mee doen. Er zijn ontzettend veel mensen die op vakantie gaan, dus met ‘vakantie’ kun je ook heel veel mensen aanspreken.”

Summit Travel [ST] is trots partner van Reis met je Hart en ging afgelopen maandag op de koffie bij initiatiefneemster Mila Wit-Emonds [M]. Met een vragenlijst…

Reis met je Hart
Mila Wit-Emonds: “Met vakantie kun je heel veel mensen aanspreken.”

[ST]: Intern werd ik op de hoogte gebracht van Reis met je Hart. Wat ik ook al aangaf in de mail: een heel mooi initiatief!  Nu ben ik vooral benieuwd op welk punt jij tot de conclusie kwam van “dit ga ik doen.” Is er een bepaald moment geweest dat doorslaggevend was? Een verhaal van iemand of iets dat je zelf hebt meegemaakt?

[M]: “Nee, niet zozeer door één specifiek moment of situatie. In 2008 begon de economische crisis. De gevolgen hiervan werden voor veel mensen voel- en zichtbaar, ook in mijn persoonlijke omgeving. Er waren veel mensen die ineens hun baan kwijt raakten en/of in de financiële moeilijkheden kwamen. Dat wat mij daarbij getriggerd heeft was de positieve stroom in Nederland van mensen die zich bewust werden hiervan en zeiden: ‘ik heb iets en kan dit delen met mensen’. De zogeheten share-economie die destijds opbloeide. Het idee van Reis met je Hart is op deze manier ontstaan en tegelijkertijd gevoed door de veranderingen in de maatschappij.”

[ST]: Kun je kort vertellen hoe je de opstartfase van Reis met je Hart hebt ervaren? Duurde het lang voordat de eerste nominaties plaatsvonden?

[M]: “Nou, ik weet nog wel dat ik begon met een setje kleurstiften waarmee ik mijn businessmodel uittekende op A3. Het werd me snel duidelijk dat ik een heel ‘aaibaar’ idee had waarmee ik veel mensen kon aanspreken. Maar om dat te doen had ik wel iets zichtbaars nodig. Ik besloot vrij snel om een online platform te ontwikkelen zodat mensen zich een betere voorstelling van mijn idee konden maken. Het enige probleem: ik had nog geen content. Ik ben toen in mijn eigen netwerk gaan rondkijken met de vraag: ‘ken ik mensen, die mensen kennen, die het verdienen om op vakantie te gaan?’ Paula is de eerste genomineerde geweest. Haar verhaal was heel schrijnend en tegelijkertijd erg aansprekend. Het was vervolgens erg bijzonder om te zien dat het zo aansprak en dus ook werkte.”

 [ST]: Je gaf eerder al aan dat je bestaansrecht hebt gecreëerd en professioneler bent geworden. Hoe is jouw rol binnen Reis met je Hart daarbij veranderd? Hoeveel dagen per week ben je werkzaam voor de stichting?

[M]: “Eigenlijk ben ik vanaf de start al fulltime bezig met Reis met je Hart. Ik ben als vrijwilliger begonnen en heb destijds mijn baan ervoor opgezegd. De drive was enorm en ik had zoiets van ‘ik moet dit meteen neerzetten en uitwerken’. Dus dat is toen ook gebeurd. Inmiddels hebben we de anbi-status verkregen en word ik ondersteund door vrijwilligers en stagiairs. Anbi betekent dat minstens 90% van de inkomsten ingezet worden voor het algemeen nut. Sinds kort is een van de vrijwilligers vast in dienst getreden en haal ik zelf ook een stukje verloning uit de stichting. Daar kom je nu eenmaal niet onderuit. We willen graag de professionaliseringsslag maken en daardoor zijn we onderhevig aan meer continue ondersteuning.”

Reizen met je Hart
Mila wordt ondersteund door vrijwilligers en stagiairs

De donatie aan Gerben

Via de website kun je een donatie geven. De genomineerden vertellen hun verhaal en je ziet hoeveel Reis met je Hart heeft begroot om voor hen een reis te organiseren. In het afgelopen jaar is de stichting sterk gegroeid en daarbij omarmd door de reiswereld.

[ST]: Als goed doel zijnde moet je eveneens durven groeien nietwaar?

[M]: “Ja, want ondanks dat we geen winstoogmerk hebben, is het wel echt ondernemen. We hebben twee geldstromen en dat is heel belangrijk. Enerzijds heb je de donaties, die direct naar de genomineerden toegaan. Anderzijds is er de sponsoring in natura. Denk daarbij aan reisonderdelen (stukje reizen in Nederland), mensen die advies geven, de hosting etc. Stel jij doneert 15 euro aan Gerben, dan komt dit geld ook echt bij Gerben terecht. Ik denk dat die transparantie heel belangrijk is.”

[ST]: Absoluut! En kun je mij dan uitleggen via welke wegen mijn donatie bij Gerben terecht komt (laten we het even bij het voorbeeld blijven)?

[M]: “Wanneer jij doneert aan Gerben, dan zie je meteen dat het vakantiebudget stijgt. Wij schatten in hoeveel geld we uiteindelijk nodig hebben om een vakantie voor Gerben te realiseren. Daarbij worden veel vakantieonderdelen gesponsord, zoals het stukje vervoer in Nederland. Echter hebben we bijna altijd wel extra out-of-pocket kosten die we niet gesponsord krijgen. Dit gaat van het budget af. Jouw donatie gaat dus volledig naar Gerben. Is het niet voor verblijf of vervoer, dan is het wel voor eten, ontspannen of andere leuke dingen.”

[ST]: En kan Gerben wel zien dat de donatie van mij afkomstig is?

[M]: Nee, dat is op dit moment nog niet mogelijk. Indien Gerben hier benieuwd naar is, kan hij dit wel bij ons opvragen (mits de donateur hier toestemming voor geeft). Het krachtige van het businessmodel, is dat de donaties afkomstig zijn van mensen uit de directe sociale kring van de genomineerde. Op basis van de gunfactor wordt iemand bij ons aangedragen en dat is natuurlijk positief.

De persoon die de nominatie ingezonden heeft, is ook degene die het budget bij elkaar gaat halen. Hij of zij doet dit via buren, vrienden, kennissen etc. Dus echt binnen de sociale kring van de genomineerde, waardoor het een lokaal karakter heeft. We hopen daardoor meer awareness te creëren voor de situatie, zodat mensen meer aandacht geven aan elkaar.”

Hoe voorkom je fraude?

Om via een kleine donatie mensen gelukkig te maken is een mooie gedachtegang. Echter roept het wellicht ook andere gedachten op, namelijk het plegen van fraude.

[ST]: Ben je weleens bang dat mensen misbruik maken van het concept en de boel frauderen?

[M]: “ Nou dat is een discussie die ik al vanaf het begin voer met mensen. Iemand uit de directe omgeving vertelt jouw verhaal. Daar kun je natuurlijk mee frauderen, maar je wordt wel meteen via het webformulier gevraagd een eerste donatie te doen voor vijftien euro. Dat is wellicht al een drempel. Vervolgens draag je niet alleen het verhaal aan, maar word je ook actief ingezet om een budget bij elkaar halen. Reis met je Hart neemt contact op met genomineerde en toets het verhaal. Indien wij twijfels hebben bij bepaalde verhalen vragen we naar onderbouwing. Denk hierbij aan een inkomstenverklaring, bepaalde documenten of contact met een werkgever. Uiteindelijk vertelt de persoon die het verhaal aandraagt dit ook bij ons op de website en via social media. Je bent zichtbaar met foto en naam. Dit is natuurlijk ook een drempel. Onze belangrijkste doelstelling is om mensen te helpen die het echt nodig hebben. Wanneer er een keer iemand tussendoor slipt, dan zal dit een les voor ons zijn om het nog beter dicht te timmeren…”

[ST]: “Laten we uitgaan van de goedheid van de mens en hopen dat het niet gebeurt…”

[M]: Zeker, maar ik wil voorkomen om een soort ballotagecommissie te zijn. We kijken heel snel naar de inkomensgrens en zit je daaronder, dan zijn er heel veel instanties en stichtingen die je steunen. Echter is er ook een grote groep in Nederland die boven die armoedegrens zit en maar net de eindjes aan elkaar kan knopen. Die mensen vallen heel vaak buiten de boot. Ik wil voorkomen dat wij het zo dicht timmeren dat je deze mensen niet bereikt.”

“Ik wil voorkomen om een soort ballotagecommissie te moeten zijn.”

Reizen met je Hart
De kerstboom kan natuurlijk niet ontbreken!

De kerstwens van Mila

Het is bijna kerst! De feestdagen worden natuurlijk gekenmerkt door gezellig samen zijn en veel liefdadigheid.

[ST]: Hoe belangrijk zijn de feestdagen voor Reis met je Hart? Besteden jullie extra aandacht aan kerst?

[M]: “Kerst is inderdaad een tijd van bezinning en bewustwording van elkaar. We kijken deze maand meer om ons heen, denken aan elkaar en geven daarbij ook sneller aan goede doelen. De kerstgedachte is natuurlijk iets waar ook wij op in spelen. Met een kleine bijdrage kun je iemand al heel blij maken. Dat vertellen wij ook aan de mensen die genomineerd worden. Zo van: ‘wij gaan ons uiterste best doen een vakantie voor je te verzorgen.’ Dat alleen geeft al veel positieve energie, omdat je mensen iets geeft om naar uit te kijken dat ze al lang hebben afgeschreven.”

[ST]: En lukt het dan nog om mensen daadwerkelijk met kerst op vakantie te sturen?

[M]: “Dit jaar zal dat niet meer lukken, daar is het te kort dag voor. Wat we proberen is om zoveel mogelijk mensen te vertellen dat we op korte termijn een vakantie kunnen faciliteren. Dat bericht is al een kerstcadeau op zichzelf. Dit krijgen we ook teruggekoppeld. Het vooruitzicht op een vakantie is voor veel mensen al onbetaalbaar. Dus als we dat deze kerst kunnen schenken aan mensen, ja dan is dat fantastisch.”

[ST]: En wat is jouw persoonlijke kerstwens daarbij?

[M]: “Nou, ik wil eigenlijk gewoon zeggen dat een vakantie zoveel meer betekent dan alleen even er tussenuit zijn. Het geeft je echt de tijd om dingen te doen. Bijvoorbeeld om extra aandacht aan je gezin te besteden of om even weg te zijn van alle stress en ellende. Vakantie brengt je dichter bij elkaar en geeft de gelegenheid om de batterij weer op te laden. Juist voor de mensen die via ons genomineerd worden is dit zo belangrijk. Dus weet je wat het voor jou betekent om op vakantie te gaan, help ons dan ervoor te zorgen dat ook deze mensen op vakantie kunnen. Het mooie is, dat je met een kleine bijdrage echt iemand kan helpen.

Reis met je Hart
Het trotse team van Reis met je Hart

Trots en bezinning

Reis met je Hart is in het afgelopen jaar sterk gegroeid en heeft inmiddels de steun gevonden van o.a. diverse touroperators.

[ST]: Tot slot, hoe kijk jij zelf terug op het afgelopen jaar ?

[M]: “Ik ben trots, heel erg trots en met name ook dankbaar voor alle steun. Binnen een jaar hebben we bestaansrecht weten te creëren en meer dan 50 reizen kunnen verzorgen voor mensen die dit echt verdienden. Dat is natuurlijk prachtig! Bovendien heeft de reisbranche mijn idee omarmd en daar ben ik natuurlijk heel erg dankbaar voor.”

Dankzij Mila en de stichting Reis met je Hart kunnen mensen die in zwaar financieel weer verkeren of door zware pech getroffen zijn toch op vakantie. Niet alleen als pleziertje, maar om tijdelijk te  ontsnappen aan de stress en ellende die ze dagelijks ervaren. Een prachtige kerstgedachte als je het ons vraagt.

Summit Travel steunt Reis met je Hart, doe jij dat ook?