Minder hoofdletsel door toename helmgebruik op de piste

Tijdens de vakantieweken is het ‘gezellig druk’ op de pistes. Dan kan het natuurlijk wel eens gebeuren dat die fanatieke Franse skiër jou over het hoofd ziet en tegen je aan botst. Met alle gevolgen van dien… stok kwijt, gehuurde ski’s door de helft of eigenlijk nog vervelender een blessure oplopen.

Minder hoofdletsel door toename helmgebruik op de piste

25% van Nederlandse wintersporters slecht verzekerd

Wintersporten is niet risicoloos. Wat dacht je van onverwachte piste- en weersomstandigheden? Je komt soepeltjes de berg af, ziet die steen of dat ijzige stuk piste niet door de mist, valt en verdraait je knie. Au! Dan zit er vaak maar één ding op; met de beruchte banaan naar beneden of in het ergste geval met een helikopter. Als we je vertellen hoe hoog de kosten daarvoor kunnen zijn (banaan ca. € 600 en helikopter tot ca. € 3.500), dan zet dat je wel aan het denken… Vergeet niet dat daar de medische kosten ook nog bijkomen.

‘Het gebeurt regelmatig dat mensen zelf moeten opdraaien voor de extreme vervoerskosten zoals die van een banaan en helikopter, doordat ze geen wintersportdekking hadden’, aldus Klaske Woolthuis van Europeesche Verzekeringen. Daarbij wordt vaak ten onrechte gedacht dat de ongevallen-dekking ook de gevolgschade (denk aan medische kosten) van een ongeval dekt. Hiervoor moet je een dekking voor Geneeskundige kosten afsluiten.

Een vaak voorkomende vergissing, volgens mevrouw Woolthuis, is dat reizigers denken geen reisverzekering nodig te hebben, omdat ze weinig bagage meenemen, terwijl met name de vergoeding van hulpverlening en medische kosten kan voorkomen dat je hoge kosten maakt in het buitenland.

Wist je dat volgens het winteronderzoek 2012 van de Europeesche verzekeringen is gebleken dat een kwart van de wintersporters zonder wintersportdekking op vakantie gaat? Waarvan een groot deel ten onrechte denkt voor wintersport verzekerd te zijn. Tip: check altijd de polis van je reisverzekering!

helikopterpiste

Meest voorkomende blessures 2013/2014

Ten opzichte van andere jaren is er in de top 10 medische schademeldingen weinig veranderd. Een knieblessure is nog steeds de meest voorkomende blessure bij skiërs, bij snowboarders is dat een polsblessure. Opvallend is wel dat het aantal meldingen van hoofdletsel is afgenomen (vorig seizoen 9 %). Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de toename in helmgebruik onder wintersporters.

1. Knie  23%
2. Been/scheenbeen  11%
3. Schouder  10%
4. Pols   9%
5. Kuit   9%
6. Arm   9%
7. Ribben   8%
8. Hoofd   6%
9. Rug   5%
10. Heup/bekken   5%

Bron: Europeesche verzekeringen

Locatie ongevalsmeldingen 2013/2014

De meeste meldingen van ongevallen kwamen uit Oostenrijk, wat geen verrassing is gezien de toenemende populariteit van dit wintersportland. Ten opzichte van vorig wintersportseizoen is het aantal meldingen uit Zwitserland en Duitsland gedaald en uit Oostenrijk, Italië en Frankrijk toegenomen.

1. Oostenrijk  63%
2. Frankrijk  16%
3. Zwitserland   9%
4. Italië   5%
5. Duitsland   5%
6. Tsjechië   2%

Bron: Europeesche verzekeringen

banaanpiste

Belang van reisverzekering met wintersportdekking

Als je op wintersportvakantie gaat, is het van belang dat je controleert of je een reisverzekering met wintersportdekking hebt. Een reden is dat sommige dekkingen (bijv. voor Geneeskundige kosten) alleen opgaan voor wintersport-ongevallen indien je aanvullend verzekerd bent voor wintersport. Een andere reden is dat de hoge medische kosten ter plekke (deels) vergoed worden (afhankelijk van je reisverzekering) bij lichamelijk letsel. Verder is het belangrijk te weten dat je eigen dure ski’s en kleding en gehuurde wintersportmaterialen alleen zijn verzekerd tegen diefstal en schade, als je ook een dekking voor Bagage hebt afgesloten..

Het gebeurt nogal vaak dat wintersporters na het après-skiën hun ski’s/snowboard buiten stallen en er na een flinke borrel achter komen dat iemand anders er expres of per ongeluk met hun ski’s vandoor zijn. Ook onder de Summit-medewerkers zijn er verhalen van vermiste stokken, skies-dieven die in de kraag zijn gegrepen etc.

Als laatste argument, om een reisverzekering met wintersportdekking af te sluiten, noemen we het terug kunnen vorderen van niet benutte reisonderdelen als gevolg van een ongeval. Bijvoorbeeld niet benutte skipassen, lessen en gehuurde uitrusting (Klaske Woolthuis, 2014).

offpisteuitrusting

Meest ergerlijke zaken tijdens wintersportvakantie

Als we kijken naar de meest ergerlijke zaken tijdens de wintersport zijn dat onverantwoord en risicovol gedrag, weinig of slechte sneeuw, drukte op de piste, voordringers bij de skilift en diefstal van eigendommen. De gevolgen van sommige van deze ergernissen (botsingen, valpartijen, blessures en gestolen spullen) kunnen grotendeels opgelost worden door een goede reisverzekering met dekking voor wintersport, bagage en geneeskundige kosten.

We willen je natuurlijk niet bang maken (want wintersport is vooral erg leuk!), maar check voor je op wintersport gaat dus de polisvoorwaarden van je (doorlopende) reisverzekering en ga goed verzekerd op reis!

Voor de waaghalzen onder ons: gebeurt er iets terwijl je off piste bent, dan ben je met wintersportdekking op een reisverzekering van de Europeesche verzekerd.. Neem wel altijd voldoende voorzorgsmaatregelen: ga niet off piste bij een lawinemelding 3 of hoger, ga nooit in je eentje en neem de juiste materialen mee, zoals een lawinepieper- en schep, een deken en eten & drinken.