Opmars ‘Mini-ski’ zorgt voor verandering wintersportmarkt

Met de ‘altijd-druk-en-weinig-tijd’ instelling die veel Nederlanders hebben, is het niet verrassend dat ook wintersporters er steeds meer voor kiezen om korter op vakantie te gaan. Even een weekendje ertussenuit gaan en dan ook nog eens lekker naar de sneeuw, wie wil dat nou niet? De korte skivakantie wordt steeds populairder
en dat is ook bij Summit Travel niet onopgemerkt gebleven.

Verandering in de markt

Van oudsher is de wintersportmarkt ingesteld op (familie-)reizen van zaterdag tot zaterdag.  Waren het voorheen nog voornamelijk de bedrijven die voor een lang weekend de sneeuw opzochten, tegenwoordig voegen de particulieren zich hier ook in toenemende mate bij (zie onderstaande afbeeldingen).
Het aanbod wordt dan ook steeds meer aangepast aan de vraag. Luchtvaartmaatschappijen bieden in het winterseizoen dagelijkse vluchten naar de Alpen aan en stunten regelmatig met vliegtarieven naar bijvoorbeeld Innsbruck en Salzburg.
Accommodaties gaan mee in deze trend en houden steeds minder vast aan het traditionele minimumverblijf van zeven nachten. Vroeger was het zeer moeilijk om een kort verblijf te boeken omdat hoteliers dit simpelweg niet toestonden. Anno 2014 zijn er in ieder dorp hotels en pensions te vinden waar je voor een weekend of midweek terecht kunt.

 

De formule

Wintersportliefhebbers die behoefte hebben om de dagelijkse sleur even kort te ontvluchten vinden een korte skitrip vaak een uitkomst. Als je ook nog eens kort van tevoren boekt heb je meer zekerheid omtrent de sneeuwcondities en weersverwachting tijdens je verblijf, want het weer is een belangrijke factor tijdens je wintersportvakantie. Steeds meer mensen gaan daarnaast liever twee keer kort op wintersport dan een keer een hele week. Bovendien is een mini-ski aantrekkelijk omdat je er minder vakantiedagen voor hoeft op te nemen. Populair zijn bijvoorbeeld een verblijf van donderdag tot zondag of van zaterdag tot dinsdag. Zo pak je het weekend slim mee en spaar je vrije dagen uit!

Bedrijven boeken korte skivakanties over het algemeen ver van tevoren en vragen vaak al rond mei een offerte aan. De insteek is een kort, maar spectaculair bedrijfsuitje in de sneeuw. In veel gevallen wordt hierbij gekozen voor de busreis, die tevens uitstekend bijdraagt aan de teambuilding. Een populaire variant is bijvoorbeeld de 5-daagse busreis waarbij je in de avond vertrekt om vervolgens ’s morgens vroeg op de piste te kunnen staan. Het recept: twee nachten feesten, drie volle dagen skiën en vervolgens weer uitrusten in de bus, zodat je maandag of dinsdag weer fris op het werk bent.

 

De ‘perfecte’  skibestemming

Vanwege de korte verblijfsduur kijkt de wintersporter vaak naar bestemmingen dicht bij huis. Vooral Duitsland is erg in trek met een gemiddeld aantal overnachtingen van 3,42 (Wintersporters.nl, 2014). Niet zo verwonderlijk als je je bedenkt dat je binnen een halve dag rijden op de lange latten kunt staan!
Ook het noordelijk deel van de Alpen is populair. Wie de kaart erbij pakt, zal wellicht opmerken dat de Oostenrijkse Alpen helemaal niet zo gek ver weg liggen. Nederlanders doorkruisen met plezier voor een weekend skiën ons grote buurland en staan zo aan de Oostenrijkse grens. Vanaf noordelijk gelegen gebieden als de Tiroler  Zugspitz Arena  is het slechts iets meer dan een uur naar een populaire plaats als Sölden of Serfaus. Het is daarom ook lastig te bepalen welke bestemming het meest  geschikt is voor een korte skivakantie.  Uit cijfers van de afgelopen twee seizoenen blijkt de top 5 er bij ons in ieder geval zo uit te zien:

1. Gerlos
2. Kirchberg
3. Sölden
4. St. Anton am Arlberg
5. Zell am See

Kort maar krachtig

Bij een kort verblijf is het natuurlijk van belang om er zoveel mogelijk aan te doen om het verblijf gevoelsmatig langer te laten lijken. Dit betekent dus vroeg op de latten en drie dagen lang knallen. De liefhebber kan er voor kiezen om ook ’s nachts nog alle remmen los te gooien. Een dagje rust nemen is er dan ook niet bij!
Wanneer je slechts twee of drie dagen gaat skiën, hoeft het skigebied niet al te groot te zijn. Een leuke bijkomstigheid van kleinere skigebieden is bovendien dat de skipassen hier relatief voordelig zijn.
Wintersport heeft immers de naam niet goedkoop te zijn en een kort verblijf is daarop geen uitzondering. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden die het ook voor wintersporters met een minder gevulde portemonnee aantrekkelijk maken. Van student tot bankier, er is altijd wel een geschikte mini wintersportvakantie te vinden!

Summit Travel is al jaren een specialist in korte skivakanties en maatwerk.
Op onze mini-ski pagina vind je diverse leuke arrangementen (zowel midweek als weekend).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *