“There is more to schnaps than just shots”

Schnaps, er is geen Nederlandse wintersporter die het niet kent. Wij Hollanders staan erom bekend dol te zijn op après-ski en zonder deze ‘Genussgetränk’ is het feest simpelweg niet compleet. Maar, het brouwen en drinken van Schnaps gebeurde al voordat de après-ski cultuur ontstond en Schnaps vormt tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse cultuur. Summit Travel wilde graag weten hoe dit nu precies zit en ging op onderzoek uit.

schnaps-wintersport-piste

Oostenrijk is een beroemde schnapsproducent. Dit traditionele  alcoholische drankje werd door veel boeren geproduceerd als vervanging voor wijn en bier, dranken die destijds erg lastig en duur waren om te importeren. Oorspronkelijk bestond Schnaps ongeveer uit alles wat genoeg suiker bevatte en desnoods werden zelfs aardappelen of koolraap gebruikt. Daarnaast werd schnaps in vroegere tijden ook gebruikt voor medische doeleinden, met name om maagproblemen te verhelpen. Tegenwoordig wordt het gedronken na een stevige maaltijd om de spijsvertering te bevorderen. Houd er dan wel rekening mee dat  een ‘shotje’ Schnaps gemiddeld 40% alcohol bevat en dat het traditie is om het in een keer op te drinken.

Variëren met de rijkdommen uit eigen natuur

De Oostenrijkers noemen Schnaps ook wel Obstler, omdat het drankje voornamelijk uit fruit (Obst) bestaat. Het fruit dat men gebruikt, wordt veelal lokaal geteeld en pas toegevoegd wanneer het echt rijp is. Hierdoor komt de smaak het beste tot zijn recht. Er wordt veel gevarieerd met ingrediënten en behalve fruit worden er kruiden, wortels en zelfs bloemen gebruikt. Het resultaat: een uniek aanbod in verschillende smaken! Veel mensen zullen vast en zeker bekend zijn met varianten als peer, appel, pruim, en kers, maar wellicht niet met de echte Oostenrijkse smaken als  ‘Marillenschnaps’ of ‘Krautingerschnaps’. Voor wie het aandurft, bestaat er een schnapsvariant genaamd ‘Umblachter’ en deze bevat tot wel 85% alcohol. Kortom, voor menig schnapsliefhebber valt er nog veel te ontdekken.

Schnappsbrouwerij

De kwaliteit van het familierecept

Voor een groot gedeelte van de schnapsbrouwerijen in Oostenrijk geldt dat het brouwrecht stamt uit de tijd van keizerin Maria Theresia. Veel van de kleine en zelfstandige producenten, in Oostenrijk ook wel ‘Selberbrennter’ of ‘Hausbrand’ genoemd, worden al generaties lang door families gerund en staan bekend om de uitstekende kwaliteit schnaps. Voor het brouwen van deze ‘kwaliteitsschnaps’ wordt alleen het beste fruit gebruikt en er worden nauwelijks tot geen suikers aan toegevoegd. Daarnaast bestaat een groot gedeelte van het productieproces net als 300 jaar geleden nog steeds uit handwerk en ervaring. Het is dan ook wel te verklaren dat er op een flink aantal flessen een kwaliteitskeurmerk te vinden is.

Schnapsshots maken in een echte brouwerij

Dat de schnapstraditie belangrijk is binnen de Oostenrijkse cultuur is dus zeker, maar om dit nog eens nadrukkelijk te bevestigen is sinds 2013 de Tiroler schnapsroute van start gegaan. Verspreid door Noord- en Oost Tirol zijn er 39 kwaliteitsbrouwerijen te vinden waar de kunst van het Schnaps brouwen tegen een kleine vergoeding aanschouwd kan worden. Bij een bezoek aan Tirol is het dan ook een echte aanrader om een brouwerij te bezoeken, niet alleen vanwege de interessante ins en outs, maar natuurlijk ook omdat er geproefd kan worden!

Oostenrijk schnaps klaar.

Het brouwen van schnaps kan als een kunst op zich gezien worden. Het verschil in kwaliteit tussen de schnaps die geschonken wordt in de après-ski bars en de schnaps afkomstig uit een traditionele brouwerij is dan ook goed te proeven. Kortom, het zou dit drankje tekort doen om het als après-ski topper pur sang te bestempelen.

Ook een keer genieten van een schnaps? Ga op wintersport naar Oostenrijk, bekijk hier ons aanbod.

Zum Wohl!