Top 5 bijzondere wintersporten

wintersport 6

Mensen zijn inventieve wezens en af en toe een klein beetje gek. Dat zie je ook terug in dit lijstje van unieke en frappante wintersporten. Ongeacht de volgorde, hebben deze winterse activiteiten het tot onze top 5 geschopt.

 

Skijoring

Deze sport is afkomstig uit het Hoge Noorden en afgeleid van het welbekende sledehond rijden. Skijoring is simpelweg jezelf op ski’s voort laten trekken door hond, paard of auto. Waar het voorheen ging om transportatie, spreken we tegenwoordig over sensatie. Afhankelijk van het loopvermogen en de snelheid van je voertuig kun je er flink wat voldoening uithalen. Ondanks is het nog wel een hele kunst om te blijven staan, zeker achter een snel paard of een sneeuwscooter. Daarom zijn een helm en beschermde uitrusting geen overbodige luxe bij dit winterse fenomeen.

Ingedrediënten: Ski’s of een snowboard, een trekbeest of voertuig, bescherming, een touw
Uitvoerbaarheid: Afhankelijk van snelheid en ski skills
Kans op overlijden: Aanwezig

wintersport1

 

Woksleën

Een nieuwe variant in de Oosterse keuken: winters wokken. We hebben het dan niet over bami bakken, maar over een heuse sport. Namelijk, in een Oosterse wokpan de berg af racen! De piste als racebaan of zelfs een professionele bobsleebaan vormt hierbij het parcours. ‘Wokpanracen’ is verzonnen door een Duitser en begon in Winterberg in 2003. Het fenomeen groeit in populariteit. Zo heeft in maart zelfs het eerste Nederlandse kampioenschap plaatsgevonden.

Ingedrediënten: Een comfortabele wokpan, enigszins beschermende kleding en een helm
Uitvoerbaarheid: Op de piste: prima, op de bobsleebaan: lastig
Kans op overlijden: Niet geheel afwezig

wintersport2

 

Yukigassen

Heb je een lijstje van mensen die je weleens graag zou willen inpeperen? Nodig ze dan uit voor een potje Yukigassen! Dit is een competitief spel dat is over komen waaien uit Japan. Bij Yukigassen is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk de vlag van de tegenstander verovert. Dit doe je door elkaar uit te schakelen met (jawel) sneeuwballen.
In vogelvlucht: Yukigassen bestaat uit twee teams van zeven spelers met ieder een tactisch coach aan de zijlijn. Het spel wordt gespeeld op een klein veld van 40×10 meter en wordt begeleid door een scheidsrechter (officieel zelfs drie). Op het veld bevinden zich diverse obstakels waar je dekking achter kunt zoeken. Het is de bedoeling dat je razendsnel handelt; je mag er namelijk maar drie minuten over doen om de vlag van de tegenstander te veroveren. Uiteindelijk kun je winnen op basis van de meeste treffers of door de vlag te veroveren zonder hierbij geraakt te worden. Zijn beide gevallen niet van toepassing, dan wint het team die de meeste ballen over heeft. Elk team begint met 90 sneeuwballen, dus wees er zuinig mee!

Ingedrediënten: Sneeuwballen, obstakels, een scheidsrechter, veertien gewillige sneeuwbalwerpers en klaarblijkelijk beschermende uitrusting
Uitvoerbaarheid: Prima
Kans op overlijden: Afhankelijk van wie er gooit

wintersport 3

 

Sneeuwkajakken

Sneeuw is in principe bevroren water dus waarom zou je er niet op kunnen varen? Red Bull dacht er precies zo over en kwam met het fenomeen sneeuwkajakken; razendsnel de berg af roetsjen in een kajak. Deze activiteit vereist net iets meer durf. Het principe is namelijk zoals de naam suggereert: je kajakt de berg af en dit gaat vrij rap. Het fenomeen is inmiddels een professionele sport geworden. Voordat je er aan begint, zorg dan wel dat je capabel genoeg bent om de kajak de berg af te manoeuvreren zonder het ravijn in te kieperen.

Ingedrediënten: Een kajak, een peddel(tweezijdig), goede beschermende uitrusting, helm
Uitvoerbaarheid: Skills noodzakelijk
Kans op overlijden: Zeker aanwezig

wintersport4

 

Ice blocking

Eindelijk aangekomen in de Alpen en dan ligt er geen sneeuw, wat een ellende… Je kunt het dan hogerop de berg zoeken, maar in het ergste geval is het daar ook nog groen. Dan komt wellicht een van de vreemdste varianten van het slede rijden aan bod: ice-blocking. Hierbij is het de bedoeling om door middel van ijsblokken de berg af te komen. Dit kan simpelweg door er op te gaan zitten, maar ook door deze vast te maken aan een plank of skateboard. Ice-blocking kan zowel in de zomer als in de winter.

Ingedrediënten: IJsblok(ken), eventuele extra componenten zoals een plank of skateboard
Uitvoerbaarheid: Uitstekend
Kans op overlijden: Met een beetje gezond verstand: erg klein

wintersport5

Welke van deze bijzondere wintersporten zou jij je weleens willen uitproberen? Laat het ons weten hieronder in een reactie