Uitgelicht: de Nederlandse skileraar

skileraar vreemd

Iedere winter weer belegeren Nederlandse wintersporters in grote getalen de Oostenrijkse pisten. Om al die Hollanders de kneepjes van het vak te leren is de vraag naar leraren groot. Oostenrijkse skischolen vinden het dan ook zeer prettig om te beschikken over Nederlands sprekende leraren die de jaarlijkse aanwas aus Holland onder handen nemen. De Nederlandse skileraar is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. “Je vindt ze bijna in ieder Oostenrijks skidorp”, aldus Sabine Hofstra van Snowsport Nederland.

Skileraar word je echter niet door alleen maar Nederlands (en natuurlijk ook Duits) te kunnen babbelen. Je moet hier namelijk een opleiding voor doen en uiteindelijk een diploma halen, het zogeheten Anwärter diploma. Snowsport Nederland is een organisatie die deze opleiding aanbiedt.
skileraar populair

De opleiding

Het opleidingstraject voor skileraren duurt slechts tien dagen en wordt afgelegd bij een daarvoor bevoegde instantie. Je hebt daarbij de keuze het traject geheel in Oostenrijk te volgen of de helft ervan in Snowworld Zoetermeer. Omdat de opleiding in het Duits gegeven wordt, vliegt men Oostenrijkse instructeurs in om les te geven op de zonnige pisten van de Haagse heuvelrug.
Het eerste gedeelte van de opleiding vindt plaats aan het einde van oktober. Vervolgens, rond half december, stappen de skileraren (in wording) de nachttrein in en zetten de opleiding voort op Oostenrijkse bodem.
Het traject bestaat uit een mix van theorie en praktijkles. Zo sta je tot een uur of drie ’s middags op de piste -onder streng regime van de Oostenrijkse instructeurs- en, na een korte pauze, volgt er een uurtje of tweeënhalf theorie. Zodra je het Anwärter diploma bezit, ben je bevoegd om les te geven aan beginners en gevorderden. Echter kun je na het behalen van het basisdiploma nog verder leren en dan geldt natuurlijk: hoe beter je bent opgeleid, hoe hoger het niveau van de skiërs is dat zich bij jou meldt.

De cursist

Jaarlijks gaan veel Hollanders de uitdaging aan om skileraar te worden. Zo ook Mandy en Danique, die via Snowsport Nederland de duale Anwärter opleiding in Hintertux hebben gevolgd. Mandy: “ Ik kan met zekerheid zeggen dat dit een van de beste ervaringen is die ik meegekregen heb tot nu toe.”
Met name in het begin was het eventjes een kwestie van doorzetten. Mandy: “ Waar ben ik aan begonnen? Ze leken zo streng en de Duitse taal was echt een ramp. Het kostte me zoveel energie om alles te kunnen verstaan en toen waren we nog niet eens de piste op geweest!” Eenmaal wat meer gewend aan de setting, ging het een stuk beter. “De Duitse taal ging steeds makkelijker en we kwamen allemaal in een lekker ritme”.
Naast de taalbarrière is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed presteert; het is een korte cursus en dit betekent dus flink aanpoten. Danique: “De Oostenrijkse instructeurs zijn niet altijd de liefste. Dit om het uiterste in jezelf naar boven te halen”.
De theorie is belangrijk, maar eenmaal op de piste doe je toch echt de meeste ervaring op. Het gaat tenslotte om een opleiding van tien dagen en voor je het weet ga je dus echt aan de slag. Mandy: “Als er één ding was waar ze op bleven hameren bij de Hollanders was het wel dat we alles, maar dan ook alles moesten vragen.”
Uiteindelijk is er het examen en om dit te halen bieden Snowsport Nederland en Snowsport Tirol een berg ondersteuning. Danique: “Er werden videoanalyses gemaakt en de aandacht werd volledig gericht op het examen. Er wordt hard aan gewerkt, zodat de verschillende onderdelen als trechter skiën, plug en carven voor iedereen haalbaar zijn”. Met je diploma op zak kun je vervolgens aan de slag als skileraar in Oostenrijk. “Wil je dit niet, dan houd je er in ieder geval een top tijd aan over, plus je bent een hele ervaring rijker!”
skileraar groep kinderen

De skileraar

Na het behalen van je diploma begin je onder aan de ladder. En in veel gevallen ook onder aan de berg! Menig beginnend leraar mag in zijn of haar eerste jaar op stap met de kids, waardoor je dus vaak op de oefenweides te vinden bent.
In de rol van skileraar heb je veel verantwoordelijkheid en verleen je waar nodig service aan jouw gasten. Je kunt dus niet iedere avond stomdronken in de bar hangen en vervolgens de dag erna met een groep kinderen de berg afgaan. Plus, het dragen van het uniform betekent dat je ook buiten de klasjes om gezien wordt als ‘de skileraar’. Het kan dus zomaar zijn dat wanneer je met outfit aan de buurtsuper doorstruint, men vraagt of je kunt vertellen wat voor leuke activiteiten het skigebied nog meer in petto heeft of welk restaurant de beste Schnitzel serveert.
Desondanks is skileraar zijn over het algemeen geen slechte baan. De witte winterwereld, het hooggebergte en de lokale schnaps-bar vormen het kantoor. Daarbij horen natuurlijk ook kantoortijden, want de gemiddelde werkdag duurt ongeveer van negen tot vier uur ’s middags.
Een dagje skileraar in vogelvlucht: 7:45 opstaan, 9:00 melden, 10:00 met je groepje de berg op, 12:00 vlug een vorkje prikken, 13:00 verder met je groepje, 15:00 gedag zeggen en afmelden, 15:30 snel nog even een paar pisten pakken en vervolgens naar huis, het skipak uittrekken, een koude pils erbij en weer even lekker jezelf zijn…

Korte feitjes voor hen die ambities hebben of gewoon nieuwsgierig zijn:

  • Hoge baangarantie na het volgen van de opleiding
  • De opleiding verwelkomt iedereen die de ambitie heeft om skileraar te worden; er is geen selectieronde vooraf
  • Het slagingspercentage ligt rond de 80-90%
  • Voorkennis van de Duitse taal is een pré
  • Na het eerste opleidingsgedeelte in Nederland, mag je het boek mee naar huis nemen zodat je alvast een hoop extra tijd hebt om voor te bereiden
  • Wil je snel de opleiding afronden, doe dan de tien dagen achter elkaar in Oostenrijk
  • Het werken met kinderen brengt een flinke verantwoordelijkheid met zich mee; van een strakke organisatie en oplettendheid tot het in stukjes snijden van de schnitzel
  • Als leraar voor kinderen is de kans groot dat je ook aanwezig moet zijn bij de kinderdisco en het smulfestijn
  • Als leraar voor volwassen is de kans groot dat je aanwezig dient te zijn in de kroeg voor een biertje (of biertjes)
  • In de volgende dorpen zijn gegarandeerd Nederlandse skileraren aanwezig: Kirchberg, Ellmau, St. Johann in Tirol, Fieberbrunn, Brixen, Westendorf, Gerlos, Mayrhofen, Fügen, St. Anton, Sölden, Serfaus en Zell am See

Bronnen:
Sabine Hofstra, Snowsport Nederland
Persoonlijke ervaringen Mandy en Danique via Snowsport Nederland
Ondersteunende informatie via www.skilerareninformatie.nl