Nicht toll: vanaf 2019 gaan we betalen voor de Duitse Autobahn

Regelmatig rijden we richting Duitsland. Om op vakantie te gaan, voor werk en natuurlijk als doorreisland naar de andere Europese landen (de Alpen!) Tot dusver gratis en voor niets, maar daar komt verandering in…

Recentelijk keurde de regering in Duitsland de nieuwe tolwet goed. Deze wet houdt in dat autobestuurders vanaf 2019 geld gaan betalen om gebruik te kunnen maken van de Duitse snelwegen. Geld dat voor de Duitse weggebruiker verrekend wordt met de wegenbelasting.

Kostenplaatje

Hoeveel er betaald moet gaan worden is nog niet helemaal duidelijk en is ook afhankelijk van de vervuiling. De Duitse automobilist lijkt zelf ook tol te gaan moeten betalen. Echter wordt dit bedrag gecompenseerd met belastingaftrek. Wel geldt: hoe meer de auto vervuilt, hoe minder aftrek er plaatsvindt. Zoals het er nu uitziet betalen automobilisten minimaal € 2,50 en maximaal € 20,00 voor een tiendaags vignet. Buitenlandse bestuurders betalen maximaal € 130,00 op jaarbasis. Door de invoer van tolheffingen zal de Duitse regering naar verwachting zo’n 524 miljoen euro kunnen bijschrijven.

tol betalen

Kritiek

De nieuwe tolwet lijdt tot veel kritiek binnen de EU en met name de omliggende landen zoals Nederland en Oostenrijk zijn alles behalve ‘happy’. Zij zien veel nadelen voor mensen die in grensstreken woonachtig zijn en regelmatig bij de buren op bezoek gaan. Onlangs werd het plan daarom al wat bijgesteld en is het niet meer verplicht voor buitenlandse bestuurders over een tolvignet te beschikken, indien deze alleen gebruik maken van de provinciale wegen. Goed geregeld Duitsland.

tol betalen

Veel partijen voelen zich gedupeerd door de tolplannen van de Duitse regering en zien het als een barrière om via Duitsland te rijden. De Nederlandse wintersporter zal weinig keus hebben, want omrijden is ook geen goedkope optie. Lappen dan maar…

Nicht toll!

 

Bronnen: NRC, NOS, ANWB

 

4 reacties op “Nicht toll: vanaf 2019 gaan we betalen voor de Duitse Autobahn”

 1. John schreef:

  En dan hebben we het over EEN Europa, een farce is het,wanneer gaan de Belgen en de Luxemburgers tol heffen?We betalen al BPM wat geen ander land in Europa heeft en nu dit weer.

 2. Albert schreef:

  Er komen heel veel Duitse toeristen naar Nederland en met name onze. Kust.
  We moeten dan ook maar tol gaan heffen in ons uitelkaar gevallen nep Europa
  Wat een blamage dat dit kan gebeuren.
  Waar maar niet over gesproken wordt is de miljoenen verslindende verhuizing iedere keer.
  Als dat afgelopen is hoeft er geen tol te worden geheven.
  En kunnen we vij rijden door ons Europa.

 3. Drivingacademynederland.nl schreef:

  We konden er natuurlijk op wachten dat dit ging gebeuren.. Dus we kunnen onze budgetten voor de vakanties weer flink verhogen.. Mieke

 4. Jimmy schreef:

  Kunnen we de duitse autobahn niet claimen net zoals de auteurs rechten van mein kampf. Als een soort wiederguttmachung. Zijn tenslotte aangelegd door de nazi’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *