VVV Zell am See-Kaprun: “Je hebt het dan natuurlijk over een gigantisch skigebied”

Menig panoramafoto van Zell am See is het waard om ingelijst te worden. De prachtige Zeller See met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond zorgt voor een schilderachtig plaatje. Jaarlijks reizen er dan ook veel bezoekers af naar het Salzburgerland, voor zowel de zomervakantie als de wintersport.

Bij Summit Travel [ST] draait het om de wintersport. Vandaar dat wij in contact traden met de VVV en vroegen naar wintersportbestemming Zell am See-Kaprun. We spraken met Marina Latini van de VVV [ML] en Nadia Pircher [NP]: van de Smittenhöhe Bergbahnen.

‘Met de deur in huis skiën’

Met de deur in huis skiën betekent in dit geval direct vragen naar de uitbreidingsplannen van het skigebied Zell am See-Kaprun. Er gaan namelijk al een tijdje geruchten dat er een aansluiting komt met het Skicircus Saalbach- Hinterglemm- Leogang- Fieberbrunn. [ST]:“En… wanneer kunnen we deze verbinding verwachten?”

Aan de korte lach viel op te merken dat de VVV deze vraag regelmatig krijgt. [NP]:“Komend jaar zal deze verbinding nog niet plaatsvinden. Volgend jaar overigens ook niet. Deze winter kunnen gasten zich opmaken voor de nieuwe ZellamSeeXpress. Dit is een 2,3 kilometer lange 10-persoonsgondel van het Winkelstation (1120 m) naar het Bergstation ( 1920 m) op de Salersbachköpfl (Sektion 2 op de foto). Pas in winter 2018/19 staat de aanbouw van een liftverbinding naar Viehhofen op de planning (Sektion 1). Deze zal vertrekken vanaf hetzelfde Winkelstation in de richting van het Glemmtal. Tegelijkertijd wordt er in Saalbach gewerkt aan een verbinding naar Viehhofen in de richting Schönleiten/Polten. Wanneer alles volgens plan verloopt, zullen beide gebieden in winter 2019 met elkaar verbonden zijn. Je hebt het dan natuurlijk over een gigantisch groot skigebied.”

[ST]: “Een gigantisch skigebied waar we nog even op moeten wachten. Kunt u wellicht al iets vertellen over de ZellamSeeXpress?”

[NP]:“Met de aanleg van deze baan krijgen gasten niet alleen een snelle verbinding naar boven, ook ontstaat er een piste. Deze piste kon al eerder benut worden als skiroute, maar werd niet geprepareerd en je kon uiteindelijk ook niet meer terug. Niemand maakte hier dus gebruik van. Het was al jaren de wens om deze piste weer in gebruik te nemen. Dit wordt deze winter gerealiseerd met de ZellamSeeXpress. Er ontstaat een 3,3 kilometer lange afdaling die voornamelijk rood van kleur is. Wat de piste extra bijzonder maakt is het feit dat deze al eerder gebruikt is. Namelijk tussen 1930 en 1980. Je skiet nu van het bergstation van de Smittenhöhebahn naar het winkelstation (1120 meter) en kunt weer terug met de ZellamSeeXpress.

Zell am See

„In einem zweiten Bauabschnitt ist der Ausbau der Sektion 1 ins Tal, von der Winkelstation nach Viehhofen geplant. Die Eröffnung dieser direkten Verbindung vom/ins Glemmtal ist für Winter 2018/2019 vorgesehen.“

[ST]: “En hoeveel gaat dit project ongeveer kosten?”

[NP]: “Het gezamenlijke project( piste en lift) kost de Smittenhöhe Bergbahnen ongeveer  25 miljoen euro.”

[ST]: “De regio Zell am See staat met name bekend om de prachtige natuurlijke omgeving. Houdt men hier rekening mee tijdens de aanbouw van dergelijke nieuwe liften en pisten?”

[NP]: “Uiteraard leven wij bij zulke projecten de voorschriften van natuurbescherming na. Dit houdt bijvoorbeeld in dat wij geen werk verrichten tijdens het broed en groeiseizoen van de ruigpoothoenders of dat er zich geen afgestorven bomen of holle bomen (voor spechten) in de buurt van de piste en liften bevinden. Zelfs de tijdens de bouwwerkzaamheden aangetroffen mierenhopen worden op vakkundige wijze verplaatst. Natuur staat bij ons dus zeker voorop en ook met eventuele kleine aantastingen, zoals het verplaatsen van deze mierenhopen, wordt rekening gehouden. Het gehele project wordt trouwens op ecologische wijze uitgevoerd, conform de richtlijnen.”

Zell am See

De natuur staat hoog in het vaandel in Zell am See-Kaprun © Zell am See-Kaprun Tourismus / Faistauer Photography

De Zeller See als natuurlijk hoogtepunt

[ST]: De idyllische Zeller See is natuurlijk karakteristiek voor de regio Zell am See-Kaprun. “Kunt u iets over het meer vertellen? Wanneer is de Zeller See ontstaan?”

[ML]:“De Zeller See is ontstaan tijdens de ijstijd. Het Zeller bekken werd door meerdere ijslagen bedekt. Toen de temperaturen weer stegen, begonnen deze ijslagen te smelten en is er een reusachtig meer achtergebleven. Zo groot zelfs, dat een deel van het aangrenzende Salzachdal hier ook deel van uitmaakte.”

[ST]: “Het meer is vandaag de dag natuurlijk een belangrijke trekpleister voor toeristen. Zell am See staat mede hierdoor bekend als kuuroord nietwaar?”

[ML]: “Het is een kuuroord vanwege de schone lucht die je er inademt. Volgens sectie 3 van de Salzburger gezondheids- en kuuroorden is Zell am See een dorp dat bijdraagt aan de lichamelijk- en geestelijk ontspanning zowel als aan de bevordering van de algehele gezondheid. “Hierdoor kunnen we ons profileren met het certificaat ‘Luftkurort’- letterlijk vertaald luchtkuuroord.”

Zell am See

De Zeller See ontstond tijdens de ijstijd en is een belangrijk hoogtepunt voor dorp en regio © Zell am See-Kaprun Tourismus / Faistauer Photography

[ST]: “Dat is dus dubbel profijt voor bezoekers; wintersporten in een uiterst gezonde omgeving. Kun je ook schaatsen op de Zeller See en zo ja hoe dik moet het ijs dan zijn?”

[ML]: “Uiteraard is dit mogelijk. Gedurende een koude winter bevriest de bovenste laag van het meer. In de meeste gevallen wordt er bij een dikte van 50 centimeter groen licht gegeven aan diverse wintersporten. Daar hoort schaatsen natuurlijk ook bij.”

[ST]: “Gelukkig maar, want wij Hollanders zijn dol op schaatsen. En qua wandelactiviteiten, hoe lang doe je er over om het gehele meer rond te lopen?”

[ML]: “Het duurt zo’n 3 uur om lopend het hele meer rond te gaan. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een sneller vervoersmiddel zoals de fiets, segway of de elektrische step. Echter is dit in de winter soms een lastig verhaal.”

“In kalten Wintern gefriert die obere Schicht des Zeller Sees, im Höchstfall erreicht das Eis eine Stärke von 50 cm. Sobald es eine behördliche Freigabe für den See gibt, kann dieser auch betreten und für diverse Wintersportarten genutzt werden.“

Evenementen, eten en nachtleven

Menig populair ski dorp dient tegenwoordig te beschikken over een aantrekkelijk après-ski aanbod. Dit betekent niet alleen een bruisend nachtleven, maar ook een goed aanbod aan restaurants, evenementen en andere bezienswaardigheden. [ST]:“Wat heeft Zell am See als ontwikkelde wintersportbestemming te bieden qua hoogtepunten?”

[ML]: “Nou er is bijvoorbeeld de Gipfelwelt 3000 met het uitzichtplatform ‘Top of Salzburg’. Prachtige plek voor een fotomomentje. Eveneens leuk om te zien zijn de design gondel door Porsche op de Smittenhöhe, het Kitzsteinhorn ICE CAMP en het Vötters oldtimer museum op 1400 meter hoogte. Burcht Kaprun brengt je 600 jaar terug in de tijd. Het is een plek waar jaarlijks middeleeuwse evenementen plaatsvinden en ook concerten en andere feesten. Daarnaast geniet de regio Zell am See/Kaprun vooral van de bijzondere natuurlijke elementen. Het grenst direct aan natuurpark Hohe Tauern, het grootste beschermde natuurgebied van Tirol. Verder vind je bij Kaprun twee stuwmeren op 2000 meter hoogte: Hochgebirgsstausee Mooserboden en Wasserfallboden. Dan is er ook nog de Sigmund Thun kloof. Je volgt een spannende wandelroute over houten bruggen en trappen en komt zo dichtbij dit natuurspektakel. Deze attractie is alleen geopend in het voorjaar en in de zomer. Tot slot heb je natuurlijk de Zeller See, een van de schoonste meren van Europa!”

Zell am See

Het ICE CAMP op de Kitzsteinhorn © Gletscherbahnen Kaprun AG

[ST]:“U noemt evenementen en concerten. Kunt u hier enkele voorbeelden van geven?”

[ML]: Je hebt bij ons het gehele jaar door evenementen en feesten. Zo hebben we in de zomer het Zell Sommernachtsfest en het Zeller Seezauber (lichtspektakel op het meer). In de winter moet je denken aan de spectaculaire seizoens-opening WOW Glacier Love in november, de sfeervolle kerstmarkten gedurende de Sternadvent in december of het Balloonalps evenement in februari. Bij de laatste hangen er een week lang luchtballonen in de lucht. Je kunt hier aan boord stappen en de regio zo op zeer bijzondere wijze ervaren. We hebben ook diverse ski-evenementen. In november is er de Kitzsteinhorn Schneekönig, in januari de FIS Europacup en in april de X OVER RIDE op de Kitzsteinhorn.

[ST]:“En qua bars en restaurants?”

[ML]: In Zell am See heb je een aantal populaire bars waaronder de Diele, Ginhouse, Greens Pub, Insider, K1, Shaker’s en Villa Crazy Daisy. In Kaprun heb je o.a. de Schirmbar en Pavillion. Restaurants hebben we natuurlijk ook, een zeer uitgebreid aanbod zelfs. In totaal kun je kiezen uit 120 restaurants en berghutten met een zeer gevarieerde keuken. De regionale keuken ontbreekt hier natuurlijk niet bij. Als geheime tip voor een regionale lekkernij verwijzen we je naar de Hilberger’s Beisl in Kaprun. Of als je onderweg lekkere trek krijgt, raden we je aan een bezoek te brengen aan de AreitAlm op de Smittenhöhe. Oh, en voor een bijzondere avond raden we de Erlhof in Thumersbach aan…”

Zell am See

Lokale Oostenrijkse gerechten zijn veelal om van te watertanden. © Zell am See-Kaprun Tourismus / Faistauer Photography

[ST]: “Hoe kijken jullie aan tegen al die Hollanders die jaarlijks op bezoek komen?”

[ML]: “Uhm, zowel in de zomer als in de winter zijn Nederlanders een van onze belangrijkste doelgroepen. Wij kijken altijd uit naar de komst van ‘die Holländer’. Wij Oostenrijkers zien jullie namelijk als grappige, ongecompliceerde gasten en kunnen de Hollandse humor zeker op waarde schatten.”

Een dagje Zell am See-Kaprun

Wij waren vooral benieuwd hoe ze bij de VVV de ideale dag in Zell am See-Kaprun omschrijven:

[ST]: Als je zelf een dag zou moeten doorbrengen in Zell am See, hoe ziet deze er dan uit?”

[ML]: “Nou, persoonlijk zou ik gaan voor een mooie dag in het voorjaar. Ik begin dan met een lekker ontbijt en ga vervolgens naar de gletsjer. Wel vroeg, want dan geniet je van de best geprepareerde pistes. Daarna ga ik lekker op een terras in een ligstoel zitten en in het zonnetje genieten van een Hefeweizen biertje. In de vroege middag ga ik terug naar beneden. Bij een warm voorjaarszonnetje is het namelijk heerlijk genieten aan de Zeller See.”

Zell am See

De  Kitzsteinhorn is het grootste deel van het jaar sneeuwzeker © Zell am See-Kaprun Tourismus/Robert Niedring

[ST]:“Klinkt goed!” Of het nu winter, lente, zomer of herfst is, in Zell am See-Kaprun is er altijd wel iets te doen. Met de gletsjer kan er lang genoten worden van sneeuwzekerheid en tegelijkertijd is het aan de oevers van de Zeller Zee ook prima vertoeven. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. “Als afsluiter zijn wij benieuwd welke vijf woorden de VVV zou kiezen om de regio te omschrijven.”

[ML]: Zell am See-Kaprun:

“ Is natuurrijk, sportief, traditioneel, heeft veel activiteiten te bieden en is vooral erg gezellig.”

Wist je ook dat:

 • Er diverse professionals groot zijn geworden in de regio Zell am See. Bij het Alpine skiën zijn dit bijvoorbeeld Georg Streitberger (Zell am See) en Bernadette Schild (Saaldelden). Günther Doris is een befaamde snowboarder uit Zell am See en in de categorie Freestyle hebben Lukas Müllauer en Fabian Kettner naam gemaakt.
 • Zell am See een aantal internationale awards heeft gewonnen, waaronder de prijs voor beste economische toerismeregio van Oostenrijk (2014).
 • De VVV in 2012 de Grandprix prijs voor beste website won
 • Zell am See ongeveer 810 toeristische ondernemingen, 18.000 bedden voor de gasten en in totaal zo’n 2,42 miljoen overnachtingen per jaar telt.
 • In Zell am See-Kaprun 13.000 mensen wonen, waarvan 10.000 in Zell am See en 3000 in Kaprun. Dit aantal verandert niet tot nauwelijks.

3 reacties op “VVV Zell am See-Kaprun: “Je hebt het dan natuurlijk over een gigantisch skigebied””

 1. Elisa schreef:

  Graag zou ik weten welke activiteiten zou kunnen doen of dingen kunnen bezoeken.
  18 februari tm 26 februari 2017 is de datum wanneer we in zell am see zijn.
  Skiën is voor mij geen optie en daarnaast heb ik mijn dan 8 maanden oude dochtertje mee. Mijn partner en zijn familie gaan wel skiën maar ik dus niet en ik wou graag weten wat ik kan ondernemen met mijn dochter.

 2. Herman van den Brink schreef:

  IK kom donderdag 18 januari aan in Kaprun en wil graag weten of het meer al dichtgevroren is en er geschaatst kan worden? In dat geval neem ik mijn schaatsen mee! Hoop dat ik een rondje meer kan doen.

 3. Fanny schreef:

  Hoi Herman,

  Zojuist contact gehad met de VVV van Zell am See. Helaas is het meer nog niet bevroren, vorig jaar was het wel bevroren eind januari na een periode van 6 jaar dat het niet bevroren is geweest. De VVV hoopt dat het nog wel bevriest, maar zeker weten doen ze dat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *