Zo’n lederen broek

poseren

Een klein jaar geleden hebben wij ons verdiept in de dirndl, hetgeen niet alleen leuke reacties heeft opgeleverd maar zelfs heeft geleid tot nieuwe bedrijfskleding voor enkele Summit dames (daar zijn plaatjes van, zoekt en gij zult vinden!). U begrijpt, na het succes van deze keurig afkledende jurkjes kan een onderzoek naar de lederhose niet uitblijven. Wij vinden het onderwerp minstens zo interessant, en stiekem hoopt het vrouwelijk deel der collega’s dat ook onze Summit heren ook keurig in het nieuw worden gestoken.

Lederhose
De Lederhose in volle glorie ( afbeelding: twentytwowords.com)

De Lederhose in een notendop

De traditionele lederen broek vindt zijn oorsprong in Zuid-Duitsland en Oostenrijk en wordt hier nog altijd gedragen. Net zoals de dirndl viel ook de lederhose oorspronkelijk in de categorie werkkleding, en dan met name voor boeren. Later heeft de adel deze broek in de hogere kringen geïntroduceerd en zelfs de beroemde keizer Frans Jozef I (zie Sissi!) liet zich erin afbeelden.
In Oostenrijk zijn heuse klederdrachtverenigingen die de lederhose in ere houden en ook op de beroemde Oktoberfeste zijn ze niet weg te denken.

Hij is gemaakt van leer, is er in een korte en een lange variant en vaak versierd met allerlei geborduurde figuurtjes (denkt u aan edelweissjes en eikenbladeren, gemzen en herten). Hij wordt in de regel gedragen met leren bretels en onder de stevige herenkuiten, gestoken in heuse kniekousen, mogen vervolgens een echt paar “Haferlschuhe” niet ontbreken.

Of je nu gaat werken, wandelen of jagen, een lederhose is uitermate praktisch!
Prima schoon te poetsen na een dag hard werken, maar opgelet: schoonmaken dient met zorg te gebeuren, voorzichtig wassen en dan langzaam laten drogen. Vooral niet met warm of zelfs heet water wassen, want wat u dan overhoudt is eerder een lederen beeldhouwwerk dan een aangenaam zittende broek. Ook het gebruik van staalborstels wordt zeer afgeraden: gebruikt u liever een rubberen borstel. Beter nog laat u vlekken gewoon zitten, want deze dragen immers juist hun steentje bij aan de schoonheid van het kledingstuk.

Lederhosenmuseum

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van dit stuk nog meer wilt weten over dit prachtige stukje klederdracht. Welnu, wij nemen u graag mee op een uitje naar het virtuele lederhosenmuseum! Alwaar tevens een “Chat-Stube”, zodat u er eens gezellig over kunt kletsen met een mede geinteresseerde, maar waar u ook lid kunt worden van de “Lederhosen Club” en uiteraard een fraai exemplaar aan kunt schaffen op “Marktplatz” of bij een heuse Lederhosewinkel. Foto’s worden gewaardeerd!

Viel Spaß!